Przepis: Jabłka pieczone z farszem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przygotowaćJabłka pieczone z farszem ?
Orzechy włoskie drobno kroimy, przekładamy do naczynka z rodzynkami, żurawiną i miodem, mieszamy dokładnie.
Jabłka myjemy, osuszamy, ścinamy wierzchy na wysokości 1/3 jabłka. Łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. W połowie jabłek wykonujemy nożem nacięcie, aby w czasie pieczenia owoce nie rozpadły się. Jabłkowe miseczki wypełniamy masą z rodzynek, żurawiny, miodu i orzechów.
Naczynie żaroodporne cienko smarujemy olejem, układamy w nim jabłka i wstawiamy do nagrzanego do 200 *C piekarnika.
Pieczemy przez ok. 30 minut.
Upieczone jabłka wykładamy na talerzyk i podajemy z bitą śmietaną.