Przepis: Kakaowo – orzechowy naleśnik biszkoptowy
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 38min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas smażenia: 8 min.
Jak przygotowaćKakaowo – orzechowy naleśnik biszkoptowy ?
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Sok odsączyć.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego.
Mąkę pszenną wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i kakao.
Do żółtek dodać jabłko i mieszankę mąki. Na koniec delikatnie wmieszać białka.
Na dużej patelni roztopić masło. Wyłożyć ciasto i rozprowadzić.
Smażyć na małym ogniu, aż spód będzie lekko przyrumieniony a na powierzchni pojawią się bąbelki.
Odwrócić na drugą stronę i również zrumienić.
Serek twarogowy zmiksować z jogurtem. Można użyć już gotowego serka homogenizowanego albo wymieszać serek z dżemem, sokiem owocowym albo z jogurtem naturalnym i dodać cukier z wanilią – wtedy uzyskamy domowy serek waniliowy.
Na talerzu ułożyć naleśnik, rozsmarować serek, ułożyć mandarynkę i posypać granolą.
Można użyć również suszonych owoców, np. daktyle, rodzynki, suszoną żurawinę.
Będą świetnie do tego pasować.
A dzięki jajkom śniadanie nasyci was na dłużej 🙂