Przepis: Krem waniliowy
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Krem waniliowy?
Żelatynę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na godzinę. Namoczoną żelatynę odcisnąć, podgrzewać w małym naczyniu i rozpuścić mieszając; wstawić do naczynia z gorącą wodą, aby nie zastygła. Ubić białka i śmietankę na sztywną pianę, odstawić w chłodne miejsce. Utrzeć żółtka z cukrem i wanilią na pienistą masę. I Do masy dolewać po trochu rozpuszczoną żelatynę ciągle mieszając. Gdy konsystencja masy dojdzie do gęstości śmietany, wyłożyć pianę i śmietankę i lekko wymieszać. Krem zaraz wyporcjować, przełożyć do szklanej kompotiery lub do kompotierek, ostudzić. Powierzchnię kremu przybrać śmietanką i świeżymi malinami, truskawkami; w zimie – odsączoną konfiturą, skórką pomarańczową.