Przepis: Latarniana czerwień malin w galaretce z Chardonnay
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Latarniana czerwień malin w galaretce z Chardonnay?
Umieszczamy wino i maliny w misce i zostawiamy na pół godziny, aby się namoczyły. Odcedzamy wino do garnka a maliny odstawiamy. Podgrzewamy wino z laską wanilii, prawie doprowadzając do wrzenia i odstawiamy na 15 minut. Moczymy listki żelatyny – które możemy w dzisiejszych czasach dostać w supermarkecie – w zimnej wodzie przez około 5 minut. W tym czasie, po wyjęciu laski wanilii, znów podgrzewamy wino i dodajemy cukier, mieszając, aż zupełnie się rozpuści. Jeśli chcemy pozbyć się alkoholu, doprowadzamy do wrzenia. Miarką kuchenną odmierzamy jedną trzecią gorącego wina i dodajemy do odsączonych listków żelatyny, mieszając do ich rozpuszczenia; następnie wlewamy tę mieszankę z powrotem do reszty wina i ponownie dobrze mieszamy. Odcedzamy całość do wysokiego naczynia. Układamy maliny po równo do 6 płytkich szklanych pucharków i zalewamy odcedzonym winem. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby stężały, chociaż najlepiej byłoby zostawić je w lodówce na cały dzień, jeśli chcemy mieć naprawdę dobrze przygotowany deser. Wyciągamy z lodówki na 15 minut przed podaniem.
W oddzielnym naczyniu podajemy śmietanę kremówkę, aby wszyscy mogli polewać nią tę delikatną, ozdobioną owocami galaretkę w miarę jedzenia.