Przepis: Lekko niebieskie gofry z paluszkami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 53min.
Czas przygotowania: 45 min.
Czas pieczenia: 8 min.
Jak przyrządzić Lekko niebieskie gofry z paluszkami?
W blenderze zmiksować mąkę, orzechy, jajko, sól, olej, mleko, cukier i proszek do pieczenia oraz niebieski barwnik (ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać). Powstałe ciasto odstawić na 20 minut.
Po tym czasie wlewać ciasto do nagrzanej gofrownicy i piec 5-8 minut, aby się zrumieniły i nabrały chrupkości. Po wyjęciu najlepiej gofra zostawić w pozycji stojącej, opartego o coś, wtedy pozostaje chrupki.
Gdy gofry lekko przestygną udekorować bitą śmietaną, pokrojoną nektarynką i pokrojonymi na mniejsze kawałki paluszkami.