Przepis: Lody z białek czekolady
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 4godz. 15min.
Czas przygotowania: 4 godz.
Czas gotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 5 min.
Jak przyrządzić Lody z białek czekolady?
1. Jajko, żółtko oraz cukier utrzeć w żaroodpornej misce na gładką masę. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do innej żaroodpornej miski razem z 3 łyżkami mleka i stopić, umieszczając miskę nad rondlem z gotującą się wodą. Resztę mleka wlać do garnka i doprowadzić niemal do wrzenia, po czym powoli wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając.
Umieścić miskę nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzewać, nie przerywając mieszania, aż masa lekko zgęstnieje. Domieszać stopioną czekoladę, przykryć pergaminem zwilżonym wodą i odstawić do wystygnięcia.
2. Śmietanę ubić i połączyć z kremem. Przelać masę do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny. Następnie przełożyć lody do schłodzonej miski, ubić na gładką masę i ponownie zamrozić, aż stwardnieją.
3. Przygotować wafelki. Dwie tace do pieczenia ciastek wyłożyć pergaminem. Białko ubić z cukrem na pianę, po czym dodać mąkę z kakao oraz masło i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka ciasto. Nałożyć łyżkę ciasta na tacę i rozsmarować tak, by powstało koło o średnicy 12,5 cm. Piec 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Wyjąć, przełożyć krążek na filiżankę odwróconą do góry dnem i lekko pofałdować brzegi ciasta, tworząc koszyczek. Odstawić do wystygnięcia. W taki sam sposób przygotować pozostałe wafelki. Lody podawać w wafelkach, polane stopioną czekoladą.