Przepis: Melon w rumie
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Melon w rumie?
Melon ma mieć 50 dag po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych.
Wodę zagotować, wsypać cukier, gotować na małym ogniu – mieszając – do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Melon pokroić w małą kostkę i wrzucić do gotującego się powoli syropu.
Wyjąć z syropu, gdy zrobi się szklisty, osączyć. Syrop gotować dalej, aż zacznie gęstnieć.
Gorącym syropem zalać kostki melona.
Odstawić na 48 godzin.
Po tym czasie mocno go podgrzać i kostki melona przełożyć do słoików, a syrop zagotować i połączyć z rumem.
Gorącym zalać melon w słoiczkach.
Słoiczki mocno zamknąć zakrętkami przetartymi w środku wódką lub spirytusem.
Ostudzić pod kocem.