Przepis: Mus z porzeczek – czerwonych lub czarnych
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Jak przyrządzić Mus z porzeczek – czerwonych lub czarnych?
Porzeczkę przebrać, oczyścić z szypułek i listków, starannie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, odłożyć kilkanaście owoców.
Przetrzeć owoce przez sito do kamiennej miski, dosypać połowę ilości cukru, powoli ucierać, aż się rozpuści.
Z białek ubić pianę, dodając połowę pozostawionego cukru pod koniec ubijania, tak samo ubić też śmietankę.
Do piany dodawać stopniowo na przemian roztartą masę owocową i ubitą śmietankę, aż do połączenia się wszystkich składników.
Gotowy mus — podany w pucharkach, ozdobiony pozostawionymi do tego celu owocami — jest również jak inne owocowe musy deserem o dużej wartości witaminowej i orzeźwiającym smaku.