Przepis: Naleśniki z truskawkami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Naleśniki z truskawkami?
Rozmieszać mleko z wodą i jajkami rozmącić trzepaczką. Dodawać mąkę cały czas energicznie mieszając.
Posolić.
Patelnię rozgrzać i wysmarować skórką ze słoniny.
Łyżką wazową nabierać ciasto i nalewać na rozgrzaną patelnię cienką warstwą.
Smażyć na wolnym ogniu.
Gdy ciasto się zetnie, obrócić na drugą stronę i podsmażyć.
Gotowe naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Owoce przebrać, umyć i osączyć, usunąć szypułki, pokroić.
Na upieczone ciasto naleśnikowe układać porcję świeżych owoców, zawinąć jak pasztecik i szybko obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać na gorąco, posypane cukrem, udekorować pokrojonymi świeżymi truskawkami.