Przepis: Pudding jabłkowy
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 35 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Jak przyrządzić Pudding jabłkowy?
Jabłka pokroić w większe kawałki – według uznania. Wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem białym, cynamonem i rodzynkami.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do masła. Szybko ucierać, aby masa się nie zważyła. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Następnie mleko i wszystko wymieszać na gładkie ciasto.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ułożyć jabłka. Na to wylać ciasto. Na wierzch posypać płatki migdałowe.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C i piec przez ok 45 minut, aż będzie złociste.
Najlepiej podawać z sokiem/syropem owocowym albo bitą śmietaną.