Przepis: Serduszko z wiśniami
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Serduszko z wiśniami?
Masło stopić dodać pokruszone, herbatniki, wymieszać. Masę ułożyć w formie w kształcie serca. Schłodzić. Wiśnie osączyć, sok zachować. Spód herbatnikowi posmarować cienką warstwą konfitury. Jogurt wymieszać z cukrem, torebką cukru waniliowego i wiśniówką. Połączyć z żelatyną (zostawić 2 łyżki) dodać wiśnie odstawić w chłodne miejsce. Ubić 15 dag kremówki i połączyć tężejącym kremem jogurtowym. Krem wyłożyć na spód w formie, wyrównać i schładzać 3 godziny. Resztę żelatyny zalać w 100 ml soku z wiśni. Kiedy żelatyna spęcznieje, rozpuścić ja podgrzewając. Świeże wiśnie umyć i osuszyć. Zanurzać w przygotowanej galaretce wiśniowej i układać na pergaminie, aby galaretka zastygła. Resztę kremówki ubić, dosypując drugi cukier puder. Posmarować nią wierzch tortu. Udekorować. Smacznego.