Przepis: Śmietanowiec z jagodami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 4godz. 30min.
Czas przygotowania: 260 min.
Czas gotowania: 10 min.
Jak przyrządzić Śmietanowiec z jagodami?
Galaretkę wiśniową i pomarańczową gotujemy w 1,5 szklance wody, wlewamy do prostokątnego pojemnika i zostawiamy do stwardnienia, następnie kroimy ją w kostki. Żelatynę moczymy w 1/2 szklanki gorącej wody. Mleko gotujemy, rozpuszczamy w nim żelatynę namoczoną, dodajemy cukier i mieszamy. Gdy masa wystygnie dodajemy śmietanę i wsypujemy pokrojone w kostkę galaretki. Mieszamy i wlewamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch masy układamy jagody i zalewamy trzecią tężejącą galaretką- cytrynową. Całość wstawiamy do lodówki na 4 godziny.