Przepis: Suflet jeżynowy
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 15 min.
Jak przyrządzić Suflet jeżynowy?
Owoce włożyć do garnka i zagotować. Czekać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody i dodać do owoców. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.
Na koniec masę należy zmiksować na gładko za pomocą blendera.
Dodajemy ekstrakt waniliowy i krótko mieszamy.
Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Foremki na suflet (ramekiny, kokilki) należy wysmarować masłem i obtoczyć w cukrze pudrze albo w zwykłym cukrze. Wstawić do lodówki.
Do białek dodać sól i sok z cytryny.
Zacząć ubijać na średnich obrotach i zwiększać podczas miksowania do najwyższych.
Jak będą już prawie całkowicie sztywne, dodajemy stopniowo cukier – najlepiej za pomocą łyżki.
Miksujemy, aż cukier się rozpuści a piana zrobi się błyszcząca.
1/3 ubitych białek dodajemy do soku z owoców leśnych.
Mieszamy dość energicznie, do połączenia się składników. Dodajemy pozostałe 2/3 białek i teraz mieszamy bardzo delikatnie za pomocą drewnianej albo plastikowej łyżki.
Należy jak najlepiej napowietrzyć masę.
Nie należy się spieszyć.
Gotową masę na suflet wkładamy do foremek – nie do pełna, ale do 3/4 objętości. Uderzamy foremką o stół. Za pomocą palca wyrównujemy brzegi, aby suflet równo wyrósł.
Jak to zrobić – wystarczy obejrzeć jakikolwiek filmik z przepisem na suflet.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Według oryginalnego przepisu, suflety pieczemy przez ok. 8 minut albo do momentu, aż dobrze wyrosną.
U mnie trwało to ok. 12 minut.
Podajemy od razu , po wyciągnięciu z piekarnika.
Posypujemy cukrem pudrem.
Nie martwić się, że suflet opada – to normalny proces 🙂