Jak przyrządzić Suflet jeżynowy?

Przepis: Suflet jeżynowy

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 15 min.

Jak przyrządzić Suflet jeżynowy?

Owoce włożyć do garnka i zagotować. Czekać do momentu całkowitego rozpuszczenia.

Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody i dodać do owoców. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.

Na koniec masę należy zmiksować na gładko za pomocą blendera.

Dodajemy ekstrakt waniliowy i krótko mieszamy.

Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Foremki na suflet (ramekiny, kokilki) należy wysmarować masłem i obtoczyć w cukrze pudrze albo w zwykłym cukrze. Wstawić do lodówki.

Do białek dodać sól i sok z cytryny.

Zacząć ubijać na średnich obrotach i zwiększać podczas miksowania do najwyższych.

Jak będą już prawie całkowicie sztywne, dodajemy stopniowo cukier – najlepiej za pomocą łyżki.

Miksujemy, aż cukier się rozpuści a piana zrobi się błyszcząca.

1/3 ubitych białek dodajemy do soku z owoców leśnych.

Mieszamy dość energicznie, do połączenia się składników. Dodajemy pozostałe 2/3 białek i teraz mieszamy bardzo delikatnie za pomocą drewnianej albo plastikowej łyżki.

Należy jak najlepiej napowietrzyć masę.

Nie należy się spieszyć.

Gotową masę na suflet wkładamy do foremek – nie do pełna, ale do 3/4 objętości. Uderzamy foremką o stół. Za pomocą palca wyrównujemy brzegi, aby suflet równo wyrósł.

Jak to zrobić – wystarczy obejrzeć jakikolwiek filmik z przepisem na suflet.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Według oryginalnego przepisu, suflety pieczemy przez ok. 8 minut albo do momentu, aż dobrze wyrosną.

U mnie trwało to ok. 12 minut.

Podajemy od razu , po wyciągnięciu z piekarnika.

Posypujemy cukrem pudrem.

Nie martwić się, że suflet opada – to normalny proces 🙂

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556