Jak przyrządzić Szarlotka na ciepło z lodami?

Przepis: Szarlotka na ciepło z lodami

Szukasz przepisu na wyjątkową szarlotkę na ciepło z lodami? Jest to doskonały deser, który zachwyci Twoich gości. Poniżej przedstawiamy nasz sprawdzony przepis, który z pewnością stanie się hitem na Twoim stole.

Składniki

  • 6 świeżych, kwaśnych jabłek
  • 200g cukru
  • 150g masła
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Lody waniliowe

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w plasterki.
  3. W rondlu rozpuść masło, dodaj pokrojone jabłka i smaż na wolnym ogniu przez około 5 minut.
  4. Dodaj cukier i cynamon, całość gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż jabłka zmiękną.
  5. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  6. Dodaj masę jabłkową do mąki i dokładnie wymieszaj.
  7. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz przez około 40-45 minut, aż wierzch szarlotki będzie złotobrązowy.
  9. Po upieczeniu pozostaw szarlotkę do ostygnięcia.

Podanie

Podawaj szarlotkę na ciepło, krojąc ją na kawałki i podając z gałką lodów waniliowych. Efektownie wygląda także z odrobiną bitą śmietaną.

Podsumowanie

Ta szarlotka na ciepło z lodami to doskonały pomysł na deser, który zaskoczy Twoich gości swoim niepowtarzalnym smakiem. Postaw na nasz przepis i ciesz się pysznym daniem już dziś!

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 40min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas pieczenia: 40 min.

Jak przyrządzić Szarlotka na ciepło z lodami?

Lody:

Zagotować mleko. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na parze, jak się już ubiją to małym strumieniem wlewać do nich ciepłe mleko (nadal na parze). Ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i nadal ucierać, aż do ostygnięcia. Śmietankę ubić i dodać do ubitych żółtek. na końcu dodać rozdrobnione bakalie. Przełożyć do naczynia, włożyć do zamrażalki (pamiętać o mieszaniu co jakiś czas)

Szarlotka

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na wysmarowana blaszkę i ponakłuwać widelcem, na to położyć starte i odciśnięte jabłka i przykryć drugą polową ciasta (lub zetrzeć na tarce), również ją ponakłuwać widelcem.

Piec około 40 minut w 175.

Ciasto podzielić na kwadraty, na każdy położyć porcję lodów bakaliowych, polać śmietaną w sprayu i malinami z syropu.

Udekorować rurką waflową i listkami melisy.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556