Przepis: Terrine czekoladowe z kremem pomarańczowym
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 4godz. 10min.
Czas przygotowania: 4 godz.
Czas gotowania: 10 min.
Jak przyrządzić Terrine czekoladowe z kremem pomarańczowym?
1. Przygotować mus z mlecznej czekolady. Dwie łyżki wody wlać do żaroodpornej miski, wsypać łyżeczkę żelatyny i odstawić na 5 minut. Miseczkę umieścić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści, po czym odstawić ją do wystygnięcia.
Mleczną czekoladę stopić i wystudzić. Ubić 1/3 śmietany na gęstą masę. W innej misce utrzeć dwa żółtka 1/3 cukru na kogel-mogel, po czym domieszać czekoladę, żelatynę oraz ubitą śmietanę. Na koniec dodać pianę ubitą z 2 białek.
2. Przelać masę do brytfanki o pojemności 1,2 l wyłożonej folią spożywczą, przykryć i wstawić na 20 minut do zamrażalnika, aż mus się zetnie. W taki sam sposób przygotować mus z białej czekolady, po czym przelać do na mus z mlecznej czekolady i ponownie wstawić do zamrażalnika. Na koniec przygotować mus z półsłodkiej czekolady, przelać na wierzch i wstawić brytfankę do lodówki na 2 godziny.
3. Przygotować krem pomarańczowy. Cukier ubić z mąką kukurydzianą oraz żółtkami na gładką masę. Mleko, śmietanę i skórkę pomarańczową umieścić w rondlu, doprowadzić niemal do wrzenia, po czym połączyć z masą z żółtkami i dokładnie wymieszać. Przelać z powrotem do rondla i podgrzewać, aż krem zgęstnieje.
Przykryć, odstawić do wystygnięcia, a na koniec wymieszać z likierem. Terrine wyjąć z brytfanki, udekorować kremem, ziarnami kawy oraz skórka pomarańczową i podawać z kremem w oddzielnym naczyniu.