Przepis: Trufle czekoladowe
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Jak przyrządzić Trufle czekoladowe?
Kawa musi być naprawdę bardzo mocna jak „szatan”. Pokrusz czekoladę w metalowej misce i wstaw ją na garnek z gotującą wodą. Czyli do kąpieli wodnej. Wlej do miski z czekoladą mleko i kawę. Podgrzewaj i mieszaj, aż utworzy się jedna czekoladowa masa. Oddziel żółtka od białek i wrzuć je do czekolady. Pokrój masło na kawałeczki i rozpuść je w brązowej masie. Przelej czekoladę do foremki z płaskim dnem, ostudź i wstaw do zamrażalnika na 10 min. , żeby stwardniała. Na dno następnej foremki wysyp kakao. Przygotuj naczynie z wodą i lodem. Zamocz ręce w zimnej wodzie z lodem. Z zastygłej czekolady formuj kulki o średnicy ok. 2 cm. I obtaczaj w kakao. (dzięki zimnej wodzie czekolada nie będzie ci się kleić do dłoni). Na koniec trufle wędrują na kilka godzin do lodówki.