Przepis: Truskawkowy deser babci
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 40 min.
Jak przyrządzić Truskawkowy deser babci?
Do żaroodpornego naczynia wkładamy połowę biszkoptów (8) i skrapiamy je sokiem z kompotu, np. truskawkowym.
Na biszkopty kładziemy pokrojone na połówki truskawki.
Resztę biszkoptów kruszymy, migdały wraz z orzechami mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem, białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy do białek żółtka, mielone migdały i orzechy oraz pokruszone biszkopty.
Wylewamy tą „mieszaninę” na truskawki.
Całość pieczemy około 40 minut w 160 stopniach C.
Można podawać z lodami waniliowymi.