Przepis: Wiśniowy puchar
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Jak przyrządzić Wiśniowy puchar?
Cukier podgrzewać w łyżeczce wody aż powstanie karmel, rozpuścić w nim masło, zalać winem i wiśniówką, dodać goździki i szczyptę cynamonu, podgrzać. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, wlać do wina, gotować 2 minuty, włożyć wiśnie, gotować kolejne 2 minuty, odstawić na 30 minut. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na parze. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i dodać do żółtek, schłodzić. Ubić śmietanę i białka, kolejno łączyć je z masą żółtkową, ukręcić krem. W pucharkach układać warstwami: krem i masę wiśniową. Wstawić na 2 godziny do lodówki, przybrać kawałkami czekolady, wiśniami, oprószyć cukrem pudrem.