Przepis: Wyrafinowany budyń orzechowy
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 50 min.
Jak przyrządzić Wyrafinowany budyń orzechowy?
Ubić całe jajka, żółtka, mąkę i cukier na gładką masę. Podgrzać mleko aż do punktu bliskiego wrzeniu. Wąskim strumieniem wlewać mleko do masy jajecznej cały czas ubijając. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i krem czekoladowo-orzechowy. Dodać do mleka z żółtkami i utrzeć. Rozlać do 6 małych żaroodpornych kokilek i nakryć folią aluminiową. Ustawić je na blasze do pieczenia. Wlać tyle wrzątku, aby woda sięgała do połowy wys. Kokilek. Piec 35-40min. W temp. 160st. C, aż budyń zbrązowieje. Wyjąć desery z kokilek, ostudzić i przechowywać w lodówce aż do podania. Przed podaniem przybrać startą czekoladą. Smacznego!