Składniki potrzebne do przepisu: Angielski Puding z chleba i masła (bread and butter pudding)
- >pieczywo białe 1 bochenek
- mleko 750 ml
- jajka 4-5 szt
- cukier 110 g
- rodzynki 110 g
- sól 1 łyżeczka
- cynamon 2 łyżeczki
- aromat waniliowy 1 łyżeczka
- masło 1 kostka
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
jak przyrządzić Angielski Puding z chleba i masła (bread and butter pudding) ?
Rozgrzej piekarnik do 170’C.
Białe pieczywo (w wersji angielskiej chleb tostowy) posmaruj z jednej strony masłem obetnij skórki i przetnij po skosie na pól dla lepszej prezentacji.
Wyłóż żaroodporne naczynie posmarowane masłem pierwsza warstwa chleba. Posyp rodzynkami i cynamonem. I znowu chleb rodzynki i cynamon, aż do wykończenia składników. W misce rozmieszaj dokładnie mleko, jajka, cukier, wanilie i sól. Zalej miksem chleb i odłóż do nasiąknięcia na pół godziny.
Włóż do piekarnika przykryty folia aluminiowa i piecz przez 30 min. Zdejmij folie i piecz kolejne 30 minut. Wystudzić, pociąć na porcje i odgrzewać w mikrofalówce lub owinięte w folie w piekarniku. Serwować z sosem Custard który znajdziesz w moim innym przepisie.