Przepis na Angielski Puding z chleba i masła (bread and butter pudding)

Składniki potrzebne do przepisu: Angielski Puding z chleba i masła (bread and butter pudding)

  • >pieczywo białe 1 bochenek
  • mleko 750 ml
  • jajka 4-5 szt
  • cukier 110 g
  • rodzynki 110 g
  • sól 1 łyżeczka
  • cynamon 2 łyżeczki
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka
  • masło 1 kostka

Czas przygotowania przepisu:

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

jak przyrządzić Angielski Puding z chleba i masła (bread and butter pudding) ?

Rozgrzej piekarnik do 170’C.

Białe pieczywo (w wersji angielskiej chleb tostowy) posmaruj z jednej strony masłem obetnij skórki i przetnij po skosie na pól dla lepszej prezentacji.

Wyłóż żaroodporne naczynie posmarowane masłem pierwsza warstwa chleba. Posyp rodzynkami i cynamonem. I znowu chleb rodzynki i cynamon, aż do wykończenia składników. W misce rozmieszaj dokładnie mleko, jajka, cukier, wanilie i sól. Zalej miksem chleb i odłóż do nasiąknięcia na pół godziny.

Włóż do piekarnika przykryty folia aluminiowa i piecz przez 30 min. Zdejmij folie i piecz kolejne 30 minut. Wystudzić, pociąć na porcje i odgrzewać w mikrofalówce lub owinięte w folie w piekarniku. Serwować z sosem Custard który znajdziesz w moim innym przepisie.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553