Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (320g)
- 2 szklanki cukru (400g)
- 1 szklanka mleka (250ml)
- 1 kostka masła (200g)
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady gorzkiej
- 50g masła
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie formy:
- Nagrzej piekarnik do 180°C
- Formę (ok. 24x36cm) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą
- Możesz też wyłożyć ją papierem do pieczenia
2. Przygotowanie ciasta:
- W garnku rozpuść masło, dodaj mleko i kakao, wymieszaj do połączenia składników
- Odstaw do przestygnięcia
- W dużej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę
- Do masy jajecznej dodaj przestudzoną masę kakaową, wymieszaj
- Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą
- Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy
3. Pieczenie:
- Przelej ciasto do przygotowanej formy
- Piecz w 180°C przez około 45-50 minut
- Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone
- Wystudź w formie przez 15 minut, następnie wyjmij z formy
4. Przygotowanie polewy:
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i mlekiem
- Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji
- Polej wystudzone ciasto
Wskazówki:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Nie otwieraj piekarnika podczas pierwszych 30 minut pieczenia
- Ciasto można przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku
- Przed podaniem możesz udekorować ciasto wiórkami czekoladowymi lub kakao
Wartości odżywcze (na 100g):
- Kalorie: 385 kcal
- Białko: 5.2g
- Węglowodany: 48g
- Tłuszcze: 19g
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 30 minut
- Pieczenie: 45-50 minut
- Całkowity czas: około 1.5 godziny