Przepis na ciasto murzynek – tradycyjne polskie ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (320g)
  • 2 szklanki cukru (400g)
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 kostka masła (200g)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50g masła
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie formy:

  • Nagrzej piekarnik do 180°C
  • Formę (ok. 24x36cm) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą
  • Możesz też wyłożyć ją papierem do pieczenia

2. Przygotowanie ciasta:

  • W garnku rozpuść masło, dodaj mleko i kakao, wymieszaj do połączenia składników
  • Odstaw do przestygnięcia
  • W dużej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę
  • Do masy jajecznej dodaj przestudzoną masę kakaową, wymieszaj
  • Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą
  • Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy

3. Pieczenie:

  • Przelej ciasto do przygotowanej formy
  • Piecz w 180°C przez około 45-50 minut
  • Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone
  • Wystudź w formie przez 15 minut, następnie wyjmij z formy

4. Przygotowanie polewy:

  • W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i mlekiem
  • Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji
  • Polej wystudzone ciasto

Wskazówki:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • Nie otwieraj piekarnika podczas pierwszych 30 minut pieczenia
  • Ciasto można przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku
  • Przed podaniem możesz udekorować ciasto wiórkami czekoladowymi lub kakao

Wartości odżywcze (na 100g):

  • Kalorie: 385 kcal
  • Białko: 5.2g
  • Węglowodany: 48g
  • Tłuszcze: 19g

Czas przygotowania:

  • Przygotowanie: 30 minut
  • Pieczenie: 45-50 minut
  • Całkowity czas: około 1.5 godziny
0/5 (0 Reviews)