Składniki potrzebne do przepisu: Jabłka zapiekane w kremie
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Jabłka zapiekane w kremie ?
Jabłka umyć i obrać ze skórki. Przekroić na połówki, usunąć pestki i ugotować w wodzie z łyżką cukru. Nie należy dopuścić do ich rozgotowania. Ugotowane owoce ułożyć na żaroodpornym półmisku, układając wypukłą częścią w dół. Na każdą połówkę jabłka nałożyć porcję dżemu. Następnie umyć jaja i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z resztą cukru a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodawać powoli pianę – na przemian z tartą bułką. Tak przygotowanym kremem polać jabłka i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Owoce należy wyjmować lekko przyrumienione i po posypaniu startą cytrynową skórką – zaraz podawać.