Składniki potrzebne do przepisu: Serniczki morelowe
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 30min.
Czas przygotowania: 150 min.
jak przyrządzić Serniczki morelowe ?
Suszone morele pokroić w drobną kostkę i wymieszać z twarogiem. Galaretkę cytrynową przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, zmniejszając o połowę ilość gorącej wody potrzebną do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka się wystarczająco wystudzi i zacznie tężeć, należy wymieszać ją z przygotowanym twarogiem. Uzyskaną masę nałożyć do niewysokich szklanek, o średnicy dna mniejszej niż średnica brzegu, po czym wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie wyjąć desery z lodówki i po 20 minutach wyłożyć każdą porcję na osobny talerzyk. Na chwile przed podaniem polać desery miodem- lub polać wokół serniczka i posypać płatkami czekoladowymi. Można przyozdobić listkiem mięty.