Składniki potrzebne do przepisu: Torcik z Masą Kokosową Bounty
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Torcik z Masą Kokosową Bounty ?
1.Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
2.Do żółtek wlać ocet i proszek do pieczenia, lekko wymieszać drewnianą łyżką (wzburzy się),następnie dodawać naprzemiennie łyżkę piany z białka i łyżkę mąki oraz kakao cały czas delikatnie mieszając.
3.Powstałe ciasto wylać na natłuszczoną oprószoną bułką tartą dużą tortownicę (30cm) i piec w temp. 170 stopni ok 30-35min.
4.Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Poncz:
Wystudzony napar z kawy połączyć z alkoholem.
Masa kokosowa:
1.3szkl mleka zagotować z połamaną czekoladą i cukrem waniliowym, następnie wsypać wiórki kokosowe i całość gotować jeszcze ok. 20-30min aż do zgęstnienia masy.
2.Do tak przygotowanej masy dodać masło a gdy całkowicie się rozpuści wlać rozprowadzony w pozostałym mleku(1/2 szklanki)budyń i zagotować, ewentualnie dosłodzić do smaku wedle uznania.
3.Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia
WYKONANIE:
1.Biszkopt przeciąć równo na pół, nasączyć ponczem (KONIECZNIE!!!!), przełożyć masą kokosową i oblać z wierzchu grubą warstwą polewy czekoladowej (tak jak już pisałam najlepiej z rozpuszczonej czekolady), posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi
2.Schłodzić w lodówce.
Miłego łasuchowania!!!!!