Przepis na Torcik z Masą Kokosową Bounty

Składniki potrzebne do przepisu: Torcik z Masą Kokosową Bounty

  • >polewa czekoladowa najlepiej z rozpuszczonej czekolady
  • płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do dekoracji
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Torcik z Masą Kokosową Bounty ?

    Biszkopt:

    1.Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.

    2.Do żółtek wlać ocet i proszek do pieczenia, lekko wymieszać drewnianą łyżką (wzburzy się),następnie dodawać naprzemiennie łyżkę piany z białka i łyżkę mąki oraz kakao cały czas delikatnie mieszając.

    3.Powstałe ciasto wylać na natłuszczoną oprószoną bułką tartą dużą tortownicę (30cm) i piec w temp. 170 stopni ok 30-35min.

    4.Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

    Poncz:

    Wystudzony napar z kawy połączyć z alkoholem.

    Masa kokosowa:

    1.3szkl mleka zagotować z połamaną czekoladą i cukrem waniliowym, następnie wsypać wiórki kokosowe i całość gotować jeszcze ok. 20-30min aż do zgęstnienia masy.

    2.Do tak przygotowanej masy dodać masło a gdy całkowicie się rozpuści wlać rozprowadzony w pozostałym mleku(1/2 szklanki)budyń i zagotować, ewentualnie dosłodzić do smaku wedle uznania.

    3.Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia

    WYKONANIE:

    1.Biszkopt przeciąć równo na pół, nasączyć ponczem (KONIECZNIE!!!!), przełożyć masą kokosową i oblać z wierzchu grubą warstwą polewy czekoladowej (tak jak już pisałam najlepiej z rozpuszczonej czekolady), posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi

    2.Schłodzić w lodówce.

    Miłego łasuchowania!!!!!

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556