Przepis na Tureckie Rachatłukum

Tureckie rahat lukum, znane także jako tureckie rachatlukum, to wyjątkowo smaczna i aromatyczna przekąska, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Dzięki naszemu przepisowi, możesz przygotować te delikatne i słodkie w smaku małe kawałki w zaciszu własnej kuchni.

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka wody różanej
  • Cukier puder do obtoczenia

Instrukcje:

  1. W dużym garnku połącz cukier, wodę i sok z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  2. Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż syrop zgęstnieje.
  3. W osobnej misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z 1/2 szklanki zimnej wody, a następnie dodaj tę mieszankę do gorącego syropu, ciągle mieszając.
  4. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka.
  5. Następnie dodaj posiekane orzechy włoskie i wodę różaną, dokładnie mieszając.
  6. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
  7. Pozostaw do wystygnięcia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  8. Gdy masa stężeje, wyjmij ją z foremki i pokrój na małe kawałki.
  9. Obtocz każdy kawałek w cukrze pudrze, aby uniknąć sklejania się.
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556