Jak przyrządzić Jabłka pieczone?

Przepis: Jabłka pieczone

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Jabłka pieczone?

Patelnię mocno rozgrzej (bez tłuszczu). Wsyp wiórki kokosowe oraz posiekane migdały. Stale mieszając, upraż na złoty kolor. Gdy zaczną się rumienić natychmiast przełóż je na talerzyk.

Gdy migdały i wiórki zupełnie wystygną, wymieszaj je z dżemem i cynamonem.

Jabłka umyj i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Zetnij wierzchy i ostrożnie, aby nie uszkodzić ścianek owoców, wydrąż małą łyżeczką środki z pestkami.

Wydrążone jabłka napełnij przygotowanym farszem. Przykryj odkrojonymi wcześniej wierzchami. Przygotuj 4 duże kawałki folii aluminiowej. NA każdym postaw jabłko, polej je odrobiną stopionego masła. Zawiń w folię. Zawinięte owoce włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 160*C. Piecz około 20 minut.