Przepis na Bułki drożdżowe z nutellą

Bułki drożdżowe z nutellą

Ile porcji: 20

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas pieczenia: 20 min.

Jak przyrządzić Bułki drożdżowe z nutellą?

Żółtka ucieramy z cukrem. W szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do robota wsypujemy mąkę, wkładamy kasię pokrojoną na cząstki, wlewamy rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto w robocie około 1 minuty ( robię to za pomocą robota kuchennego zelmer fenomen 880. 5). Następnie ciasto przekładam do miski, stawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Jeśli mamy dobre, świeże drożdże to ciasto pięknie nam wyrośnie juz po 30 min. Następnie dodaję do ciasta 4 łyżki mąki, ponownie zagniatam i formuję podłużne placuszki na które wzdłuż nakładam nutellę, zawijam i układam paluchy na blaszce na której będę je piekła. Paluchy zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia, następnie smaruję za pomocą pędzelka roztrzepanymi białkami. Piekę w 160 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.