Przepis na Chutney z pomarańczy

Chutney z pomarańczy

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 2 godz

Jak przyrządzić Chutney z pomarańczy?

Pomarańcze pokroić w plasterki, włożyć do rondla i posolić. Zalać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 50 minut. Odcedzić i ostudzić. W rondlu umieścić cukier, rozkruszone ziarna pieprzu, resztę przypraw, ocet i 450 ml wody. Podgrzewać, dopóki cukier się nie rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, potem gotować na małym ogniu 10 minut. Przecedzić syrop do innego rondla, wrzucić pomarańczę i zagotować. Gotować na małym ogniu 20 minut. Chutney ostudzić, rozlać do słoików, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. Chutney gotowe będzie po 3 tygodniach.