Przepis na Ciasto z migdałami

Ciasto z migdałami

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 55 min.

Jak przyrządzić Ciasto z migdałami?

150 g migdałów należy sparzyć, obrać ze skórki i zemleć.

Masło ucieramy, następnie do niego dodajemy cukier i żółtka.

Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy do utartego masła z cukrem i żółtkami.

Do ciasta dodajemy aromat migdałowy.

Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pozostałą masą.

Ciasto wykładamy do formy, wygładzamy jego powierzchnię.

Na wierzch posypujemy posiekane migdały.

Pieczemy w temperaturze 180 – 200 st C przez około 55 minut.

Po ostudzeniu ciasto jest gotowe.

Smacznego. ;o)