Przepis na Gofry drożdżowe

Składniki potrzebne do przepisu: Gofry drożdżowe

  • mąka 25 dag
  • masło 7 dag
  • jajka 2 szt
  • drożdże 1,5 dag
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • mleko
  • >dowolny aromat
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Gofry drożdżowe ?

    Rozpuścić drożdże w mleku i pozostawić do wyrośnięcia.

    Do przesianej mąki wbić jaja, dodać masło (miękkie), sól, aromat i drożdże.

    Ubijać trzepaczką lub mikserem dolewając mleka, aż ciasto uzyska konsystencję nieco gęstszą niż ciasto na naleśniki.

    Pozostawić na około godzinę.

    Na spodek nalać oleju i pędzelkiem posmarować rozgrzaną gofrownicę (górę i dół), następnie nalewać ciasto łyżką (około 3 łyżek).

    Zamknąć gofrownicę i piec 3-5 min.