Przepis na Jabłka zapiekane w kremie

Składniki potrzebne do przepisu: Jabłka zapiekane w kremie

  • >skórka z cytryny starta 10 dag
  • cukier biały Królewski 5 łyżek
  • bułka tarta 2 łyżki
  • jajka 4 szt
  • >dżem truskawkowy 8 łyżek
  • jabłka 4 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Jabłka zapiekane w kremie ?

    Jabłka umyć i obrać ze skórki. Przekroić na połówki, usunąć pestki i ugotować w wodzie z łyżką cukru. Nie należy dopuścić do ich rozgotowania. Ugotowane owoce ułożyć na żaroodpornym półmisku, układając wypukłą częścią w dół. Na każdą połówkę jabłka nałożyć porcję dżemu. Następnie umyć jaja i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z resztą cukru a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodawać powoli pianę – na przemian z tartą bułką. Tak przygotowanym kremem polać jabłka i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Owoce należy wyjmować lekko przyrumienione i po posypaniu startą cytrynową skórką – zaraz podawać.