Przepis na Masa bakaliowa

Masa bakaliowa

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.

Jak przyrządzić Masa bakaliowa?

Galaretkę rozpuścić, ostudzić i odstawić do zastygnięcia, gdy zastygnie pokroić ją w kostkę. Orzechy włoskie posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, do tego dać 1/4 szklanki mleka, mąkę i wymieszać. Resztę mleka zagotować i do gotującego się wlać masę i gotować ok 1 minuty. Odstawić do ostudzenia.

Masło należy utrzeć, dodając po łyżce kremu. Na koniec dać namoczone we wrzątku rodzynki, pokrojone galaretki i orzechy włoskie. Wszystko wymieszać. Można także dodać czekoladę pokruszoną w drobne kawałki. Masa nadaje się do przełożenia biszkoptu lub innego tortu z owocami.