Przepis na Melon w rumie

Melon w rumie

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Melon w rumie?

Melon ma mieć 50 dag po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych.

Wodę zagotować, wsypać cukier, gotować na małym ogniu – mieszając – do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Melon pokroić w małą kostkę i wrzucić do gotującego się powoli syropu.

Wyjąć z syropu, gdy zrobi się szklisty, osączyć. Syrop gotować dalej, aż zacznie gęstnieć.

Gorącym syropem zalać kostki melona.

Odstawić na 48 godzin.

Po tym czasie mocno go podgrzać i kostki melona przełożyć do słoików, a syrop zagotować i połączyć z rumem.

Gorącym zalać melon w słoiczkach.

Słoiczki mocno zamknąć zakrętkami przetartymi w środku wódką lub spirytusem.

Ostudzić pod kocem.