Przepis na Mus z białej czekolady

Mus z białej czekolady

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 9godz. 7min.
Czas przygotowania: 9 godz.
Czas gotowania: 7 min.

Jak przyrządzić Mus z białej czekolady?

1. Białą czekoladę oraz mleko umieścić w rondlu i delikatnie podgrzewać, aż czekolada się stopi, po czym zamieszać. Przelać do dużej miski i odstawić do wystygnięcia.

2. W oddzielnej misce ubić śmietanę wodą różaną, aż powstanie gęsta masa. W innej, czystej misce ubić białka na sztywną, lecz niezbyt suchą pianę. Delikatnie wymieszać bitą śmietanę z czekoladą, po czym dodać pianę ubitą z białek. Masę przełożyć do 6 małych pucharków, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin lub całą noc.

3. Półsłodką czekoladę stopić i odstawić do wystygnięcia, po czym polać nią mus w pucharkach. Odstawić, aby czekolada stwardniała, udekorować kandyzowanymi płatkami róży i podawać.