Przepis na Mus z porzeczek – czerwonych lub czarnych

Mus z porzeczek – czerwonych lub czarnych

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.

Jak przyrządzić Mus z porzeczek – czerwonych lub czarnych?

Porzeczkę przebrać, oczyścić z szypułek i listków, starannie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, odłożyć kilkanaście owoców.

Przetrzeć owoce przez sito do kamiennej miski, dosypać połowę ilości cukru, powoli ucierać, aż się rozpuści.

Z białek ubić pianę, dodając połowę pozostawionego cukru pod koniec ubijania, tak samo ubić też śmietankę.

Do piany dodawać stopniowo na przemian roztartą masę owocową i ubitą śmietankę, aż do połączenia się wszystkich składników.

Gotowy mus — podany w pucharkach, ozdobiony pozostawionymi do tego celu owocami — jest również jak inne owocowe musy deserem o dużej wartości witaminowej i orzeźwiającym smaku.