Przepis na Mus z szampenem

Mus z szampenem

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 8min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas pieczenia: 8 min.

Jak przyrządzić Mus z szampenem?

1. Blachę do pieczenia o wymiarach 38×25 cm wyposażoną w wysokie boki wyłożyć pergaminem wysmarowanym masłem. Jajka utrzeć z cukrem w misce na kogel-mogel. Wsypać mąkę przesianą z kakao i wymieszać. Dodać masło, wymieszać i przelać ciasto na przygotowaną blachę.

Piec 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°c, aż będzie sprężyste w dotyku. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie 4 foremki o średnicy 10 cm wyłożyć pergaminem. Z ciasta wyciąć 4 krążki o takiej samej średnicy i wyłożyć nimi dna foremek. Następnie wyciąć z ciasta 4 paski o szerokości 2, 5 cm i wyłożyć nimi boki foremek.

2. Do żaroodpornej miski wlać wodę, wsypać żelatynę i odstawić, aż stanie się gąbczasta. Miseczkę umieścić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać szampana.

3. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną wymieszaną z szampanem. Odstawić w chłodne miejsce i mieszać, aż niemal się zetnie. Białka ubijać, stopniowo dodając cukier, aż powstanie lśniąca piana, po czym dodać ją do masy śmietankowej. Przełożyć do foremek z biszkoptem i wstawić do lodówki na 2 godziny. Polewę czekoladową przelać na pergamin, tworząc zawijasy. Poczekać, aż stwardnieją i ozdobić nimi deser.