Przepis na Pączki z dziurką – gniazda

Pączki z dziurką – gniazda

Ile porcji: 20

Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas smażenia: 30 min.

Jak przyrządzić Pączki z dziurką – gniazda?

Do garnka wlać wodę, dodać masło, sól i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Do ostudzonego ciasta zmiksować jajka. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć pączki – kółka. Włożyć pączki papierem do góry, zdjąć papier i smażyć pączki na złoty kolor z obu stron. Zostawić do ostygnięcia. Lukier

cukier puder utrzeć z 2 – 3 łyżkami ciepłej wody i sokiem z cytryny. Pączki odstawić do ostudzenia. Udekorować lukrem.