Przepis na Zabajone rumowo cytrynowe

Zabajone rumowo cytrynowe

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.

Jak przyrządzić Zabajone rumowo cytrynowe?

Przekrój laskę wanilii na pół i nożem wyskrob z niej pesteczki. Przełóż do miski, dodaj cukier, żółtka i ubij je trzepaczką na waniliowy kogel-mogel. Powinien być niemal biały, puszysty i sztywny. Wymieszaj w miseczce rum z sokiem z cytryny. Przełóż miskę z koglem-moglem nad gotujący wrzątek (czyli do kąpieli wodnej) i cały czas energicznie ubijając, powoli dodawaj rum i sok z cytryny. (co jakiś czas dotknij dłonią dno miski. Jeśli cię parzy, odstaw ją na bok, nie przestawiając ubijać. Kiedy troszkę wystygnie, znów wstaw miskę nad parę. Chodzi o to, żeby żółtka nie ścięły się na jajecznicę, a jednocześnie były ubijane w cieple. ) zabajone powinno stać się super puszyste i gęste.