Składniki potrzebne do przepisu: Omlet na białkach
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Omlet na białkach ?
Marchew umyć, obrać, pokroić w cienkie półplasterki, zalać niewielką ilością wody i gotować pod przykryciem, aby były al dente. Dodać umytą i pokrojoną w plasterki cukinię (jeśli jest młoda nie trzeba obierać), sparzone, obrane i pokrojone pomidory. Mieszając dusić na małym ogniu ok. 10 min. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem do smaku. Z białek ubić sztywną pianę, przesiać na nią mąkę, dodać sól, lekko wymieszać łyżką. Patelnię podgrzać posmarować olejem, nałożyć część masy, równomiernie rozprowadzić, ściąć z obu stron pod przykryciem. Następnie na środek nałożyć nadzienie, złożyć na pół, przełożyć na talerz i udekorować listkami zielonej pietruszki i plasterkami obranego ze skórki pomidora.