Składniki potrzebne do przepisu: Pieczona karkówka w przyprawach
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 45min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45 min.
jak przyrządzić Pieczona karkówka w przyprawach ?
Karkówkę myjemy, wycieramy papierowym ręczniczkiem, w miseczce mieszamy przyprawy: curry, szafran, paprykę, pieprz, odrobinę soli, pieprz cayenne i olej- mieszamy i w ten sposób tworzy się marynata do mięsa. Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy na godzinkę (temperatura pokojowa). Po godzinie wkładamy mięso do rękawa, a ten do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 185 stopni c. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy je na mniejsze kawałki i wkładamy na pierwszy poziom parowaru. Kalafior oczyszczamy i dzielimy na mniejsze różyczki, wsadzamy na 2 poziom parowaru. Parowar uruchamiamy i ustawiamy na 30 minut- gdy mięso siedzi już w piekarniku 15 minut. Kalafiora ani ziemniaków nie solimy w trakcie gotowania! po 45 wyciągamy mięso na talerz jak i kalafior i ziemniaki- i dopiero lekko- 2 szczyptami- solimy ziemniaki i kalafior. Ziemniaki można posypać koprem. Zdrowy posiłek!