Składniki potrzebne do przepisu: Nadziewane pieczarki
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
jak przyrządzić Nadziewane pieczarki ?
Dość duże pieczarki wyrównanej wielkości, o płaskich kapeluszach umyć z zewnątrz, a następnie łyżeczką wydrążyć trzony razem z niewielką ilością blaszek.
Posiekać wydrążone kawałki i podsmażyć razem z cebulą w części tłuszczu.
Zemleć po przestudzeniu.
Żółtka utrzeć z tłuszczem, dodać zmielone pieczarki, 2łyżki tartej bułki, posiekaną zieloną pietruszkę, sól i pieprz do smaku oraz ubitą pianę, wymieszać.
Nadzieniem napełnić kapelusze pieczarek, które przedtem lekko wewnątrz posolić i oprószyć pieprzem.
Nadziane pieczarki posypać tartą bułką wymieszaną ze startym serem, na każdą położyć mały kawałeczek masła.
Ułożyć na żaroodpornym półmisku wysmarowanym tłuszczem i wstawić do upieczenia na 15—20 minut przed podaniem.