Przepis na Nadziewane pieczarki

Składniki potrzebne do przepisu: Nadziewane pieczarki

  • pieczarki duże ok 70 dag
  • tłuszcz 8 dag
  • jajka 1 szt
  • cebula 1 szt
  • bułka tarta 3 łyżki
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty starty 4 dag
  • masło 4 dag
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Nadziewane pieczarki ?

    Dość duże pieczarki wyrównanej wielkości, o płaskich kapeluszach umyć z zewnątrz, a następnie łyżeczką wydrążyć trzony razem z niewielką ilością blaszek.

    Posiekać wydrążone kawałki i podsmażyć razem z cebulą w części tłuszczu.

    Zemleć po przestudzeniu.

    Żółtka utrzeć z tłuszczem, dodać zmielone pieczarki, 2łyżki tartej bułki, posiekaną zieloną pietruszkę, sól i pieprz do smaku oraz ubitą pianę, wymieszać.

    Nadzieniem napełnić kapelusze pieczarek, które przedtem lekko wewnątrz posolić i oprószyć pieprzem.

    Nadziane pieczarki posypać tartą bułką wymieszaną ze startym serem, na każdą położyć mały kawałeczek masła.

    Ułożyć na żaroodpornym półmisku wysmarowanym tłuszczem i wstawić do upieczenia na 15—20 minut przed podaniem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556