Pikantne naleśniki po meksykańsku – domowe burrito

Czas przygotowania: 45 minut Porcja: 4 sztuki

Składniki:

Na naleśniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Na farsz:

  • 400 g mielonego mięsa (wołowina lub mix wołowo-wieprzowy)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • Przyprawy: kminek, chili, papryka wędzona, oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • Starty ser żółty
  • Świeża kolendra
  • Kwaśna śmietana
  • Guacamole
  • Salsa pomidorowa

Przygotowanie:

  1. Ciasto na naleśniki:
    • Składniki miksujemy na gładkie ciasto
    • Odstawiamy na 15 minut
    • Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni
  2. Farsz:
    • Cebulę i czosnek drobno siekamy
    • Paprykę kroimy w kostkę
    • Na patelni podsmażamy mięso z cebulą i czosnkiem
    • Dodajemy pokrojoną paprykę
    • Wsypujemy wszystkie przyprawy
    • Dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory
    • Dusimy około 15 minut
  3. Składanie:
    • Na naleśnik nakładamy porcję farszu
    • Posypujemy startym serem
    • Dodajemy śmietanę, guacamole i salsę
    • Zawijamy jak burrito

Wskazówki:

  • Farsz można zrobić również w wersji wegetariańskiej
  • Stopień pikantności reguluj ilością chili
  • Naleśniki najlepiej podawać od razu po przygotowaniu
  • Możesz zapiec gotowe burrito z dodatkowym serem

Podawanie: Podawaj gorące, przekrojone na pół, z dodatkowymi sosami i świeżą kolendrą.

0/5 (0 Reviews)