Czas przygotowania: 45 minut Porcja: 4 sztuki
Składniki:
Na naleśniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 150 ml wody
- Szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Na farsz:
- 400 g mielonego mięsa (wołowina lub mix wołowo-wieprzowy)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g kukurydzy z puszki
- Przyprawy: kminek, chili, papryka wędzona, oregano
- Sól i pieprz do smaku
Do podania:
- Starty ser żółty
- Świeża kolendra
- Kwaśna śmietana
- Guacamole
- Salsa pomidorowa
Przygotowanie:
- Ciasto na naleśniki:
- Składniki miksujemy na gładkie ciasto
- Odstawiamy na 15 minut
- Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni
- Farsz:
- Składanie:
- Na naleśnik nakładamy porcję farszu
- Posypujemy startym serem
- Dodajemy śmietanę, guacamole i salsę
- Zawijamy jak burrito
Wskazówki:
- Farsz można zrobić również w wersji wegetariańskiej
- Stopień pikantności reguluj ilością chili
- Naleśniki najlepiej podawać od razu po przygotowaniu
- Możesz zapiec gotowe burrito z dodatkowym serem
Podawanie: Podawaj gorące, przekrojone na pół, z dodatkowymi sosami i świeżą kolendrą.