Składniki potrzebne do przepisu: Fondue sabaudzkie
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
jak przyrządzić Fondue sabaudzkie ?
1.Pokrojoną w dużą kostkę bułkę ułożyć na talerzach.
2.Natrzeć czosnkiem kamionkowe żaroodporne naczynie do fondue (ew. szklane), resztki czosnku zostawić wewnątrz naczynia. Wlać wino i podgrzewać na średnim ogniu. Powoli wrzucać tarty ser przez cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy masa zaczyna gęstnieć, dodać do smaku sól i pieprz, mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie wina, sodę, wiśniówkę i gałkę muszkatołową.
3.Naczynie z gorącym fondue postawić na stole na maszynce spirytusowej, tak aby fondue cały czas było w stanie wrzenia.
4.Bułkę nabić na widelec lub szpadkę i maczać w fondue.