Przepis na Galaretka Ptasia Pianka

Składniki potrzebne do przepisu: Galaretka Ptasia Pianka

  • galaretki w różnych kolorach 4 opakowania
  • śmietana kremówka 1/2 L
  • cukier waniliowy 1 torebka
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • rodzynki 2 łyżki
  • >skórka cytrynowa 1 łyżeczka
  • cukier 10 dag
  • sok z cytryny 1/2 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Galaretka Ptasia Pianka ?

    Każdą galaretkę rozpuścić w oddzielnym naczyniu, biorąc pół szklanki wody mniej niż podano w przepisie. Gdy zastygną dwie trzecie każdej galaretki pokroić w kostkę o boku 1 cm. Do pół szkl. wody dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować. Do syropu dodać żelatynę namoczoną wcześniej w kilku łyżkach zimnej wody. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać sok i skórkę z cytryny. Syrop odstawić do lodówki i dobrze schłodzić, uważając jednak by nie zastygł. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, wlać do śmietany zimnego syropu i miksować aż powstanie pienista masa. Dodać rodzynki, pokrojoną w kostkę galaretkę. Delikatnie wymieszać, wlać do lekko natłuszczonej tortownicy lub formy keksowej i odstawić do zastygnięcia. Odłożone galaretki rozpuścić na parze. Gdy ostygną, łyżką wylewać na pianę tak, by utworzyły kolorowa mozaikę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556