Składniki potrzebne do przepisu: Galaretka Ptasia Pianka
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Galaretka Ptasia Pianka ?
Każdą galaretkę rozpuścić w oddzielnym naczyniu, biorąc pół szklanki wody mniej niż podano w przepisie. Gdy zastygną dwie trzecie każdej galaretki pokroić w kostkę o boku 1 cm. Do pół szkl. wody dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować. Do syropu dodać żelatynę namoczoną wcześniej w kilku łyżkach zimnej wody. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać sok i skórkę z cytryny. Syrop odstawić do lodówki i dobrze schłodzić, uważając jednak by nie zastygł. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, wlać do śmietany zimnego syropu i miksować aż powstanie pienista masa. Dodać rodzynki, pokrojoną w kostkę galaretkę. Delikatnie wymieszać, wlać do lekko natłuszczonej tortownicy lub formy keksowej i odstawić do zastygnięcia. Odłożone galaretki rozpuścić na parze. Gdy ostygną, łyżką wylewać na pianę tak, by utworzyły kolorowa mozaikę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.