Przepis na Jarzynowe rózności w zielonej galarecie

Składniki potrzebne do przepisu: Jarzynowe rózności w zielonej galarecie

  • wywar warzywny 700 ml
  • marchewka 450 gram
  • kurki świeże lub w zalewie 250 gram
  • 250 gram
  • kalafior 200 gram
  • brokuły 200 gram
  • 150 gram
  • fasolka szparagowa 120 gram
  • 8 łyżek
  • sok z cytryny 1 sztuka
  • wytrawne białe wino 75 ml
  • listki laurowe 2 sztuki
  • 1 łyżka 1 ząbek 1 łyżka
  • biały pieprz
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia:
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Jarzynowe rózności w zielonej galarecie ?

    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie wymieszać z gorącym wywarem zagotowanym z listkami laurowymi, gorczycą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Po 30 minutach przecedzić i odstawić. Pieczarki umyć oczyścić zalać winem i sokiem z cytryny. Zagotować następnie odsączyć. Fasolkę oczyścić. Kalafiora i brokuły podzielić na różyczki. Selera pokroić. Pora naciąć w wzdłuż oddzielić liście. Marchew oskrobać. Wszystkie warzywa ugotować osobno w lekko osolonym wrzątku. Potem na moment włożyć do zimnej wody i odsączyć. Wąską formę wyłożyć folią. Liście pora zanurzać w zastygniętej galarecie i wykładać nimi formę, powinny po bokach wystawać (układać w poprzek)z formy. Nieco galarety wylać na dno. Wzdłuż dłuższych boków formy układać warzywa, tak aby ostatnią warstwę po bokach wypełniły brokuły, kalafior a środek pieczarki. Kolejne warstwy zalewać galaretą. Przykryć wystającymi liśćmi pora i jeszcze raz zalać wszystko galaretą. Wstawić do lodówki. Po zastygnięciu wyjąć z lodówki odwrócić formę i okładać ścierką umoczoną w gorącej wodzie, aż galareta oddzieli się od formy. Wyśmienicie smakuje ze smażonymi ziemniakami posypanymi szczypiorkiem z dodatkiem jogurtu i ziół.