Przepis na Jogurtowe babeczki z bananem i gorzką czekoladą

Składniki potrzebne do przepisu: Jogurtowe babeczki z bananem i gorzką czekoladą

  • mąka 2 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jogurt naturalny 3/4 szklanki
  • olej roślinny 1/2 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • banan dojrzały 2 sztuki
  • czekolada gorzka 9 kostek
  • cukier puder 1 łyżka do posypania
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
    Czas przygotowania: 40 min.

     

    jak przyrządzić Jogurtowe babeczki z bananem i gorzką czekoladą ?

    Przygotowuję dwie miski. W jednej z nich łączę suche składniki takie jak: mąka, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce przygotowuję mokre składniki czyli: jaja, jogurt, olej.

    Do wymieszanych mokrych składników dodaję pokrojone w plastry banany i wszystko krótko miksuję blenderem. Zmiksowane składniki mokre przekładam do suchych składników i wszystko razem mieszam łyżką do połączenia. Masa nie musi być idealnie gładka. Na koniec dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę czekoladę i wszystko delikatnie i krótko mieszam.

    Przygotowane ciasto przekładam do foremek na babeczki, masy nie powinno być więcej niż do 2/3 wysokości foremki.

    Babeczki piekę ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po wyłączeniu piekarnika, uchylam drzwiczki i pozostawiam w nim babeczki jeszcze na ok. 10 minut.

    Przed podaniem można babeczki posypać cukrem pudrem.