Przepis na Kofta indyjska

Składniki potrzebne do przepisu: Kofta indyjska

  • ser biały piatnica opakowanie
  • mąka
  • curry
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • jogurt naturalny mały
  • pomidor bez skórki
  • koncentrat pomidorowy
  • kolendra
  • jajko
  • bułka tarta
  • papryka w proszku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Kofta indyjska ?

    1 opakowanie sera białego 'piatnica’ (ten w jakby trochę trójkątnym opakowaniu, ja daje 0% ale ogólnie to obojętne)

    4-5 ziemniaków ugotowanych, raczej małych

    kilka łyżek maki trochę curry, sol, pieprz ziołowy to wszystko trzeba po prostu rozgnieść na masę, konsystencja powinna być. .. Taka, żeby się dało formować kulki później należy obtoczyć w panierce: panierka – maka, jajko + trochę papryki suszonej, bułka tarta/bułka tarta + pokruszone płatki kukurydziane później wrzucić na b. Krotko na gorący głęboki olej (trzeba wyczuć sytuacje, bo potrafią się rozwalać jak za długo się smażą) w trakcie smażenia można przygotować sos:

    1 mały jogurt naturalny

    1 mały pomidor

    łyżeczka koncentratu pomidorowego

    dużo curry

    dużo kolendry

    sol, pieprz ziołowy

    troszeczkę mąki trzeba usmażyć pokrojonego na kawałki pomidora (np na oliwie, obrany), później dodać koncentrat, jogurt, jeśli chcemy to trochę mąki, ciągle mieszać do zagotowania, dodać przyprawy.