Składniki potrzebne do przepisu: Naleśniki po meksykańsku a’la burrito
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Naleśniki po meksykańsku a’la burrito ?
1. Mąkę z wodą, mlekiem, jajkami, proszkiem do pieczenia, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz resztą przypraw i olejem połączyć mikserem na gładką masę.
Na rozgrzanym oleju smażyć po obu stronach naleśniki.
2. Cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju na złoty kolor, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek i całość przesmażyć, następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy (lub np fix do potraw meksykańskich)
Wszystko wymieszać i dusić ok. 15 min na małym ogniu pod przykryciem.
3. Do każdego naleśnika nałożyć farsz i zwijać w rulony.
UWAGA!!!!
Jeżeli chcemy,żeby były duże i bardziej sycące owijamy w dwa nałożone na siebie w połowie naleśniczki.
4. Przecier z kartonika przelać do rondelka, wkruszyć kostkę mięsną, zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie oraz ketchup. Całość zagotować i przyprawić do smaku przyprawami wedle uznania.
Zagęścić mąką rozbełtaną w wodzie.
5. Nadziane mięsnym farszem naleśniki układać obok siebie w naoliwionym żaroodpornym naczyniu, polać przygotowanym sosem i posypać startym żółtym serem.
Zapiekać w temp. 200 stopni ok. 10-15 min.
Z podanych proporcji wyjdzie nam ok. 10 naprawdę dużych podwójnie owiniętych naleśników.
Smacznego!!!