Przepis na Naleśniki z cieciorki z porem i łososiem

Składniki potrzebne do przepisu: Naleśniki z cieciorki z porem i łososiem

  • >mąka z cieciorki 150 gram
  • jajko 1 sztuka
  • woda 550 ml
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • mąka pszenna pełnoziarnista 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
    Czas przygotowania: 1 godz.
    Czas smażenia: 10 min.

     

    jak przyrządzić Naleśniki z cieciorki z porem i łososiem ?

    Ciasto na naleśniki:

    Wodę zamieszać z jajkiem. Dodać obie mąki i sól. Na koniec oliwę. Zmiksować/zamieszać na gładką masę. Odstawić na ok. 30 minut.

    Po tym czasie smażyć z obu stron na złoty kolor.

    Najlepiej beztłuszczowo albo dodać oliwę na pierwsze smażenie, później tłuszcz już nie powinien być potrzebny.

    Farsz:

    Por przekroić wzdłuż a następnie w półkola. Cukinię umyć i pokroić w cienkie paski. Umieścić na patelni i podsmażyć na średnim ogniu. Na początku na suchej patelni, ale w trakcie podlać odrobiną wody.

    Po ok. 10 minutach dodać mleko i zamieszać. Dusić na średnim ogniu.

    Czosnek drobno posiekać i dodać do porów.

    Gotować, aż mleko się zredukuje – nie całkowicie. Por i cukinia muszą nasiąknąć mlekiem.

    Gdy mleko będzie już bardziej gęste, dodać mąkę pełnoziarnistą. Zamieszać i doprawić solą i pieprzem. Po 5 minutach dodać masło i wszystko wymieszać. Gdy się rozpuści, ściągnąć z ognia.

    Czosnek ponownie drobno posiekać.

    Płaty łososia natrzeć czosnkiem, przyprawić solą, trochę zwykłym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Skropić dodatkowo delikatnie cytryną.

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć łososia i przykryć również folią aluminiową.

    Zapiekać rybę przez ok. 20 minut.

    U mnie do momentu, gdy na rybie pojawił się wytopiony tłuszcz. Rybę wyciągnąć i odstawić.

    Gdy łosoś już lekko przestygnie, należy go rozdrobnić na kawałki – powinny one ładnie od siebie odchodzić.

    Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą.

    Na naleśniki nałożyć najpierw farsz z porów. Posypać odrobiną tymianku i dodać trochę posiekanej natki pietruszki. Na to układamy łososia i zwijamy naleśniki.

    Tak postępujemy z wszystkimi naleśnikami.

    Układamy w naczyniu żaroodpornym.

    Jogurt mieszamy z solą i pieprzem.

    Nakładamy na naleśniki.

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Naleśniki zapiekamy przez ok. 25 minut.

    Posypujemy świeżą natką pietruszki.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556