Składniki potrzebne do przepisu: Paszteciki z ciasta francuskiego z pasztetem
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Paszteciki z ciasta francuskiego z pasztetem ?
Pasztet pokroić na małe kawałki, dodać odrobinę wody lub mleko oraz 1/4 łyżeczki oliwy i rozgniatać widelcem, aby powstał elastyczny farsz.
Margarynę wyrobić z 3 łyżkami mąki, uformować z tego placek o kształcie kwadratu. Ochłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Pozostałą mąkę zagnieść z wodą, solą i octem, uformować ciasto w kształcie czteroramiennej gwiazdy (rogi cieniej rozwałkować, spód nieco grubiej).
Na środek gwiazdy położyć ochłodzony tłuszcz, zawinąć ciasto, składając do środka wszystkie rogi i zlepiając je.
Po lekkim rozwałkowaniu złożyć ciasto na 4 części.
Czynność tę powtórzyć czterokrotnie, aby ciasto po upieczeniu minimum 12 listków.
Po wałkowaniu ciasto francuskie musi „odpocząć” w chłodnym miejscu około 0,5 — 1 godziny.
Po ochłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, wyciąć kwadraciki 6×6 cm, położyć na nie pasztet, złożyć na róg, zlepić brzegi.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec na jasnozłoty kolor w temperaturze około 200°C.
Podawać gorące do barszczu czerwonego, czystych zup lub z surówką.
Z takiej porcji składników otrzymujemy 40 szt pasztecików.