Przepis na Paszteciki z ciasta francuskiego z pasztetem

Składniki potrzebne do przepisu: Paszteciki z ciasta francuskiego z pasztetem

  • mąka pszenna 32 ( lub 2) dag (lub szkl)
  • >mąka pszenna na podsypkę 5 (lub 1/3) dag (lub szkl)
  • margaryna 35 (lub 1,5) dag (lub opak)
  • sól 3 (lub 1/2) g (lub łyżeczki)
  • ocet 1 łyżeczka
  • woda 3/4 szkl
  • >pasztet na farsz 30 dag
  • jajka do posmarowania pasztecików 1 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Paszteciki z ciasta francuskiego z pasztetem ?

    Pasztet pokroić na małe kawałki, dodać odrobinę wody lub mleko oraz 1/4 łyżeczki oliwy i rozgniatać widelcem, aby powstał elastyczny farsz.

    Margarynę wyrobić z 3 łyżkami mąki, uformować z tego placek o kształcie kwadratu. Ochłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Pozostałą mąkę zagnieść z wodą, solą i octem, uformować ciasto w kształcie czteroramiennej gwiazdy (rogi cieniej rozwałkować, spód nieco grubiej).

    Na środek gwiazdy położyć ochłodzony tłuszcz, zawinąć ciasto, składając do środka wszystkie rogi i zlepiając je.

    Po lekkim rozwałkowaniu złożyć ciasto na 4 części.

    Czynność tę powtórzyć czterokrotnie, aby ciasto po upieczeniu minimum 12 listków.

    Po wałkowaniu ciasto francuskie musi „odpocząć” w chłodnym miejscu około 0,5 — 1 godziny.

    Po ochłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, wyciąć kwadraciki 6×6 cm, położyć na nie pasztet, złożyć na róg, zlepić brzegi.

    Przed pieczeniem posmarować jajkiem.

    Piec na jasnozłoty kolor w temperaturze około 200°C.

    Podawać gorące do barszczu czerwonego, czystych zup lub z surówką.

    Z takiej porcji składników otrzymujemy 40 szt pasztecików.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556